Koruna dopoledne dál mírně posilovala vůči euru i dolaru

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne dál mírně posílila vůči oběma hlavním světovým měnám, o něco výrazněji k dolaru. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna po 10:30 proti čtvrtečnímu závěru k euru výše o dva haléře na 25,45 Kč/EUR, k dolaru zpevnila o pět haléřů na 19,42 Kč/USD.

"Koruna za čtvrtek opět mírně posílila k euru. Dnes ráno ukazuje mírnou tendenci v tom pokračovat," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podle něj dnes zveřejněné údaje o únorové nezaměstnanosti a lednové bilanci zahraničního obchodu Česka ale nepřinesly žádné velké překvapení, takže by vývoj korunu neměly ovlivnit.

Vlk uvedl, že mírně posilují také další středoevropské měny. "Pozitivním faktorem zůstává pohyb akcií směrem vzhůru. Ten se opět přenáší do Evropy, kde hlavní indexy rostou," popsal analytik.

Podle Vlka je dnešní nejvíce očekávanou událostí zveřejnění údajů o únorové nezaměstnanosti v USA. "Konsensus je nastaven na přírůstek 165.000 pracovních míst při stagnující nezaměstnanosti. Nedávná data však podporují očekávání, že výsledek bude o něco lepší," uvedl. Převažující očekávání lepšího výsledku se podle Vlka mohou odrážet v růstu evropských akcií.

Euro vůči dolaru dnes žádné velké změny nevykazuje. Po čtvrtečním posílení se kurz drží v blízkosti úrovně 1,31 USD/EUR. "Nachází se těsně pod touto hranicí s minimálním pohybem. Chování eurodolaru a akcií se rozchází a lze tak spíše sázet na to, že lepší čísla podpoří dolar, tedy pokles kurzu," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK