ČTÚ zastavil aukci kmitočtů pro LTE kvůli přemrštěné ceně

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Český telekomunikační úřad dnes zastavil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Důvodem jsou příliš vysoké nabídky operátorů, které se vyšplhaly z celkové vyvolávací ceny 7,4 miliardy Kč na více než 20 miliard korun a stále rostou. Výše nabídek tak už není ekonomicky reálná a znamenala by nasazení vysokých cen služeb a zpoždění při budování mobilních sítí. Úřad to oznámil v tiskové zprávě.

Podle předsedy ČTÚ Pavla Dvořáka úřad již při vyhlášení podmínek zdůrazňoval, že hlavní motivací aukce je rychlá dostupnost 4G sítí a nikoli zisk státu. "Bohužel, realita je taková, že za těchto podmínek by nikdo z nových držitelů kmitočtů nebyl schopen novou technologii řádně nasadit. Je potřeba si uvědomit, že stát by sice vydělal, ale v konečném důsledku by na to doplatil koncový zákazník," dodal.

Úřad se podle Dvořáka při přípravě podmínek aukce řídil podle parametrů z obdobných aukcí v Evropě. I ty se ale mnohdy protáhly a ceny se vyšplhaly na několikanásobek očekávaných částek. Operátoři pak měli problémy s financováním nákupu frekvencí. Jedním z posledních příkladů je Nizozemsko. Podobné výsledky přitom ostře kritizovala Evropská komise.

ČTÚ chce kmitočty pro rychlé mobilní sítě vydražit znovu za upravených podmínek a předpokládá podobnou vyvolávací cenu. V současné době reviduje podmínky výběrového řízení.

Do výběrového řízení se přihlásili současní operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone a také společnost PPF Mobile Services, která se chce stát čtvrtým mobilním operátorem. Samotná aukce začala v listopadu, kdy zájemci začali přihazovat na frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz rozdělené do 40 bloků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK