Dvořák z ČTÚ: Kmitočty pro mobilní sítě LTE prodáme ještě letos

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Český telekomunikační úřad chce kmitočty pro rychlé mobilní sítě LTE i přes zastavení aukce prodat ještě letos. Chystá se změnit podmínky soutěže tak, aby se cena znovu nevyšplhala do nereálné výše. Vyvolávací cena v obnovené aukci bude stejná nebo vyšší, než při prvním pokusu. V rozhovoru pro ČTK to uvedl předseda úřadu Pavel Dvořák.

ČTÚ dnes aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz, zahájenou v listopadu, zastavil, když se celková nabídka vyšplhala z vyvolávacích 7,4 miliardy Kč na více než 20 miliard korun. To je podle úřadu ekonomicky nereálná hodnota, která by znamenala zpoždění výstavby sítí i vysoké ceny nabízených služeb.

Regulátor musí v současnosti nechat čas operátorům na případné protesty. Mezi tím bude pracovat na změně podmínek aukce, které poté znovu předloží veřejné diskusi.

"Ty podmínky byly nastaveny velmi standardně. Nebyly tam žádné výrazně specifické záležitosti. Situace se ale zdramatizovala kvůli větší ochotě i na tomto malém trhu investovat a vysoká ochota potenciálního čtvrtého mobilního hráče se jím skutečně stát," řekl ČTK Dvořák.

V redefinovaných podmínkách by se měl objevit mechanismus, aby se ceny znovu nedostaly nad úroveň reálné proveditelnosti výstavby sítí LTE bez nutnosti zavedení zbytečně vysokých cen služeb. ČTÚ uvažuje například o omezení počtu stažení nejvyšší nabídky nebo o zavedení sankcí za stažení nabídky. Podle Dvořáka není vyloučená ani varianta tzv. předaukce, kdy by část kmitočtů v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz ČTÚ přednostně nabídl novým zájemcům o vstup na trh. Takovým zájemcem byla v aukci jen PPF, která chce být v Česku čtvrtým mobilním operátorem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK