LUKOIL: Venezuela může za 5 až 7 let výrazně zvýšit těžbu ropy

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. března (ČTK) - Venezuela může během pěti až sedmi let výrazně zvýšit těžbu ropy. Musí ale nabídnout investorům větší jistotu v kontraktech než za období autokratického socialisty Huga Cháveze. Agentuře Reuters to dnes řekl viceprezident a vedoucí zahraničních projektů ruské ropné skupiny LUKOIL Andrej Kuzjajev.

Chávez zemřel v úterý a za 14 let jeho vlády venezuelská produkce ropy prudce klesla. Zisky státní ropné společnosti PDVSA šly namísto investic do Chávezových sociálních programů, zahraniční investory Chávezova vláda zastrašovala znárodňováním a investice trpěly i kontrolou cen a devalvacemi měny. Těžba ropy se snížila ze zhruba 3,5 milionu barelů denně v době Chávezova nástupu na nynějších asi 2,3 milionu barelů denně.

"Podle mého názoru může v příštích 5-7 letech Venezuela produkci ropy podstatně zvýšit," řekl Kuzjajev. "K tomu ale je zapotřebí klidná domácí situace, stabilita v kontraktech a dobré prostředí pro investice," dodal. LUKOIL má spolu s ruským partnerem Rosněfť ve Venezuele kontrakt na rozvoj rozsáhlých nalezišť v pánvi řeky Orinoko.

Chávezova smrt ale podle analytiků v dohledné době na ropnou produkci Venezuely větší vliv mít nebude. Pokud v nadcházejících volbách vyhraje jeho nástupce, budou pokračovat již sjednané projekty. Vítězství opozice by nakonec mohlo vést k nárůstu zahraničních investic, ale projevilo by se to až po několika letech.

Venezuela v roce 2011 předstihla Saúdskou Arábii a stala se zemí s největšími prokázanými rezervami ropy na světě. V těžbě ropy je však Venezuela až na 11. místě. Je jedním ze čtyř hlavních dodavatelů ropy do USA a je stále důležitějším zdrojem ropy pro Čínu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK