Akcie v uplynulém týdnu posílily, index PX přidal 2,55 procenta

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem stoupl o 2,55 procenta na 1038,89 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie sázkové společnosti Fortuna a naopak největší ztráty měly akcie mediální společnosti CME.

"První březnový týden se nesl v pozitivním trendu, a to i přes stále přetrvávající politickou nejistotu v Itálii. Investoři sledovali rozhodování Evropské centrální banky (ECB), které dle očekávání bylo beze změny. Prezident ECB Mario Draghi svým komentářem lehce mírnil rétoriku na oslabení eura z minulého měsíce," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Fortuna, a to se ziskem téměř 7,6 procenta na 96 korun. Fortuna ve čtvrtek zveřejnila své výsledky, kterými lehce pozitivně překvapila.

"Investoři sledovali mírně nepříznivý výhled vůči odhadům, který by měl však být zapříčiněn jednorázovými náklady. Naopak Fortuna zaujala 100 procentní výplatou čistého zisku (6 Kč/akcii) a potenciální výplatou zadržených zisků minulých let (6,2 Kč/akcii). Celkově by tak hrubý dividendový výnos mohl dosáhnout až zhruba 12,8 procenta," dodal Vaníček.

Naopak největší propad zaznamenaly akcie CME, které za týden ztratily 4,4 procenta na 97,50 koruny. Na titulu mohou podle Vaníčka doznívat slabé výsledky z předminulého týdne a celkově je poznamenám spíše velmi slabou likviditou. "Investoři rovněž mohou spekulovat nad účelem cesty společnosti za investory po USA organizované JP Morgan," míní.

"Příští týden by měl přinést summit EU, kde se bude řešit otázka Kypru a zřejmě se bude diskutovat i politická situace v Itálii. Právě Itálie by mohla dle našeho názoru přinést jisté čiření vody, ale nastavení na trzích se zdá jednoznačně pro-nákupní. V příštím týdnu nevidíme impulz, který by měl tento trend významně změnit. Technické vybírání zisků by ale mělo být dle našeho názoru na místě," dodal Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK