ČTÚ zastavil aukci mobilních frekvencí kvůli přemrštěné ceně

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Český telekomunikační úřad dnes zastavil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Důvodem jsou příliš vysoké nabídky operátorů, které se vyšplhaly z celkové vyvolávací ceny 7,4 miliardy Kč na více než 20 miliard korun a stále rostly. Výše nabídek tak už není ekonomicky reálná a znamenala by nasazení vysokých cen služeb a zpoždění při budování mobilních sítí. Novou aukci se změněnými podmínkami chce vypsat co nejdříve, aby kmitočty prodal ještě letos.

 

Do výběrového řízení se přihlásili současní operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone a také společnost PPF Mobile Services, která se chce stát čtvrtým mobilním operátorem. Samotná aukce začala v listopadu, kdy zájemci začali přihazovat na frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz rozdělené do 40 bloků. LTE nabízí zhruba pětkrát vyšší rychlost internetu, než stávající sítě 3G.

Podle předsedy ČTÚ Pavla Dvořáka úřad již při vyhlášení podmínek zdůrazňoval, že hlavní motivací aukce je rychlá dostupnost 4G sítí a zvýšení konkurence a nikoli zisk státu. "Bohužel, realita je taková, že za těchto podmínek by nikdo z nových držitelů kmitočtů nebyl schopen novou technologii řádně nasadit. Je potřeba si uvědomit, že stát by sice vydělal, ale v konečném důsledku by na to doplatil koncový zákazník," dodal. ČTÚ čekal výnos z aukce mezi deseti a 15 miliardami Kč. Dvořák připustil, že jej překvapil zájem o frekvence, se kterým podmínky nepočítaly. Podmínky ale podle něj byly stanovené podobně jako jinde v Evropě.

Podle odborníků regulátor podmínky aukce špatně nastavil. Nízko stanovené příhozy umožnily aukci prodlužovat, stejně jako možnost stáhnout nejvyšší nabídku bez jakékoliv sankce šroubovala konečnou cenu. Odklad nahrává současným operátorům, protože znamená oddálení vstupu čtvrtého konkurenta, který by tlačil na nižší ceny mobilních služeb.

Dnešní krok by měl jít Dvořák večer vysvětlovat ministrovi průmyslu a obchodu Martinovi Kubovi.

Podle předsedy poslaneckého podvýboru pro elektronické komunikace Jana Husáka (TOP 09) může za špatné nastavení podmínek aukce Dvořák a měl by okamžitě odstoupit. "Situace je opět výhodná pro stávající operátory. Čím později se uskuteční nějaká nová aukce, tím déle zde nebude pořádná konkurence. O to víc vytahají operátoři peněz lidem z kapes kvůli přemrštěným cenám," dodal.

Operátoři i PPF mají podle svých vyjádření o kmitočty stále zájem a chtějí v aukci s upravenými podmínkami pokračovat. Vyvolávací cena by měla být podle Dvořáka stejná nebo vyšší, než v původní aukci. V upravených podmínkách by se podle Dvořáka měl objevit mechanismus, aby cena nerostla do nereálné úrovně, penalizace za stažení příhozů i jiné nastavení jejich výše. Nevyloučil možnost tzv. předaukce, ve které by se o část potřebných kmitočtů mohli ucházet jen noví zájemci o vstup na trh, jako to bylo například v Nizozemsku.

"Ministerstvo financí si vyžádá od ČTÚ informace o harmonogramu příští aukce," reagoval Jakub Haas z ministerstva financí, které s výnosem aukce počítalo jako příjmem státního rozpočtu.

V současné době funguje více než 20 komerčních sítí LTE, například ve Spojených státech nebo Japonsku. V Evropě jsou již budované sítě například ve Skandinávii, Španělsku nebo v Německu. Dalších více jak 60 sítí se připravuje k výstavbě či provozu.

Stávající operátoři Telefónica a T-Mobile v roce 2001 za licence pro sítě 3G zaplatili 3,5 miliardy Kč, respektive 3,8 miliardy Kč, Vodafone pak později dvě miliardy. V současnosti by v aukci každý zájemce o frekvence platil kolem pěti miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK