EK povolila ruské Rosněfti převzít konkurenční TNK-BP

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. března (ČTK) - Evropský antimonopolní úřad povolil bez podmínek ruskému ropnému gigantu Rosněfť převzít konkurenční firmu TNK-BP, která je společným podnikem britské BP a konsorcia ruských miliardářů AAR. Podle Evropské komise spojení neohrozí konkurenci.

Státní firma Rosněfť se dohodla s oběma majiteli na koupi jejich společného podniku loni. Celkem za TNK-BP, která je třetí největší ropnou firmou v Rusku, zaplatí 55 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Transakce by měla být dokončena v prvním pololetí letošního roku. Rosněfť převzetím ruské ropné trojky ovládne zhruba polovinu domácí produkce ropy a podle těžby se stane největší veřejně obchodovanou ropnou firmou na světě.

EK v prohlášení uvedla, že při svém vyšetřování nenašla nic, co by způsobovalo obavy z narušení konkurence na trhu. Subjekt, který vznikne spojením, bude podle EK nadále čelit omezením od řady silných konkurentů. Také zákazníci budou mít možnost přejít k jinému dodavateli nebo k jinému způsobu přepravy ropy, napsala agentura Reuters.

Rosněfť se za necelých deset let přeměnila z okrajového hráče v domácí jedničku. Svého postavení se domohla po převzetí majetku kdysi největší ruské těžební společnosti Jukos, kterou dovedla k bankrotu politicky motivovaná perzekuce jejího šéfa Michaila Chodorkovského.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK