Inflace v Číně v únoru vystoupila na téměř roční maximum 3,2 pct

09.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. března (ČTK) - Míra inflace v Číně v únoru vystoupila na 3,2 procenta, a dostala se tak nejvýše za posledních deset měsíců. Za silným růstem spotřebitelských cen jsou hlavně potraviny, což podle statistiků souvisí s příchodem nového lunárního roku, kdy si lidé dělají větší zásoby na oslavu. S příchodem jara by však měl růst spotřebitelských cen polevit, což naznačuje vývoj cen na úrovni výrobců.

Ceny potravin v únoru zrychlily meziroční růst na šest procent. To je nejvýraznější nárůst od loňského května. Potraviny jako celek zdražily navzdory tomu, že cena vepřového masa, které se v Číně hojně konzumuje, už druhým měsícem v řadě klesala.

V lednu byla roční míra inflace na dvou procentech, zatímco u potravin činila 2,9 procenta.

"V březnu, kdy už odeznívají vlivy oslav příchodu lunárního roku a kdy se zlepšuje počasí, jsou příznivější i všechny podmínky nutné k produkci a přepravě potravin. Předpokládáme, že březnová inflace bude nižší, než byla ta únorová," sdělil hlavní ekonom statistického úřadu Jü Čchiou-mej.

Proti lednu se ceny pro spotřebitele zvýšily o 1,1 procenta. To je nejvýraznější nárůst od loňského ledna, kdy ceny vzrostly o 1,5 procenta. Z těchto dat je dobře vidět, že pohyblivé datum příchodu lunárního roku má na ceny značný vliv. Zatímco letos lunární rok začal v únoru, loni to bylo už v lednu.

Růst cen v obou případech překonal očekávání analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že celková inflace vystoupí pouze na tři procenta, zatímco u meziměsíčního růstu počítali s růstem jen o 0,8 procenta.

Statistický úřad zveřejnil také data o vývoji cen výrobců. Ty na rozdíl od spotřebitelských cen pokračovaly v poklesu a v meziročním srovnání se snížily o 1,6 procenta. O měsíc dříve meziroční pokles činil 1,9 procenta. Výrobní inflace měří vývoj cen od výroby produktu přes jeho přepravu k maloobchodním prodejcům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK