Mzdové náklady největších bank loni navzdory úsporám vzrostly

10.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. března (ČTK) - Navzdory snaze šetřit se mzdové náklady v největších světových bankách loni zvýšily. Zjistila to agentura Reuters, která podrobně zkoumala výsledkové zprávy 35 největších bank z Evropy a Spojených států. Vývoji odměňování v bankách veřejnost věnuje zvýšenou pozornost už od začátku finanční krize, kdy řadu bank musely před krachem zachraňovat vlády.

Objem nákladů na mzdy a další platby související s odměňováním v největších bankách loni vzrostly o deset miliard na zhruba 275 miliard eur (asi sedm bilionů Kč).

Vzhledem k tomu, že na záchranu bank vlády v posledních pěti letech musely použít peníze daňových poplatníků, snaží se teď politici do způsobu odměňování bankéřů mnohem víc mluvit. Vlády tvrdí, že vyplácené prémie byly v minulosti mnohdy až příliš vysoké a vybízely k tomu, že bankéři neúměrně riskovali.

Evropské banky, jejichž výsledky Reuters analyzoval, jsou zařazeny v indexu bankovních titulů Euro Stoxx 600. Asi dvě třetiny všech bank zvýšily objem mzdových nákladů na osobu, některé ale tvrdí, že je to částečně dáno snížením počtu zaměstnanců. Takzvaný kompenzační poměr, který vyjadřuje náklady na personál jako podíl z celkových tržeb, se loni zvýšil celkem v 18 bankách.

Belgický člen Evropského parlamentu Philippe Lamberts je přesvědčen, že pokud někdo nebude nad bankami stát a dbát o to, aby odměny snížily na přijatelnější úroveň, samy od sebe to neudělají. Lamberts už dříve nabádal k tomu, aby se direktivně stanovila maximálně výše prémií, které banky mohou vyplácet.

"Podle mého názoru to jen potvrzuje, že to, co kolem odměňování děláme, je nutné," podotkl Lamberts. Poukázal tak na snahu úřadů výši odměn manažerům bank omezit prostřednictvím pevných pravidel. Evropští politici ale většinou přiznávají, že nemají mnoho možností, jak banky donutit, aby odměny snížily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK