ČSÚ oznámí vývoj mezd ve 4. čtvrtletí, podle odhadů reálně klesly

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v posledním loňském čtvrtletí v Česku vyvíjely průměrné mzdy. Podle odhadů analytiků mzdy reálně klesly jak ve čtvrtém čtvrtletí, tak za celý rok 2012. Loňský reálný propad odhadují na zhruba jedno procento. Nominálně podle nich mzdy ve čtvrtém čtvrtletí rostly mezi jedním až třemi procenty a za celý loňský rok o dvě až 2,5 procenta.

Pokles reálných mez společně s růstem nezaměstnanosti a opatrným chováním domácností je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka příčinou pokračující recese české ekonomiky. "Vývoj v letošním roce nebude o mnoho lepší, počítám se zvýšením průměrné mzdy o dvě procenta, což by mělo vést k růstu reálných mezd o několik desetin procenta," uvedl.

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 348 korun na 24.514 Kč, což představuje nárůst o 1,4 procenta. Od roku 2000 šlo o druhý nejmenší růst. Reálně, po odečtení inflace, se průměrná mzda snížila o 1,8 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí předloni činila průměrná mzda 26.606 Kč, za celý rok 2011 byla 24.436 korun. Průměrná míra inflace loni činila 3,3 procenta.

vrk dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK