Ekonomika loni klesla o 1,2 pct., je v nejdelší recesi od 1997

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká ekonomika loni klesla o 1,2 procenta, informoval dnes ve zpřesněném odhadu Český statistický úřad. Hrubý domácí produkt se snížil i v samotném 4. čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Domácí ekonomika se tak nachází v nejdelší recesi od roku 1997, kdy pokles ekonomiky rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou.

 

"HDP v roce 2012 klesal ve všech čtvrtletích, a to jak v meziročním srovnání, tak i mezičtvrtletně, ekonomická recese se v průběhu roku postupně mírně prohlubovala," uvedl ČSÚ.

Hlavní příčinou nepříznivého vývoje byla podle statistiků klesající tuzemská poptávka jak domácností po zboží a službách pro konečnou spotřebu, tak investorů po fixním kapitálu. "Zahraniční obchod již nebyl schopen vývoj domácí poptávky kompenzovat," dodal ČSÚ.

Úřad vývoj ekonomiky za celý loňský rok zhoršil, když ještě v únoru počítal s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta. Informace o vývoji ve 4. čtvrtletí nezměnil.

Na poklesu domácí poptávky se podílely podle statistiků především výdaje domácností, které se v ročním úhrnu meziročně snížily ve stálých cenách o 3,5 procenta. Značně loni poklesl podle ČSÚ zájem zejména o předměty dlouhodobé spotřeby jako jsou osobní automobily nebo nábytek, snížily se i výdaje za potraviny, nealkoholické a alkoholické nápoje, prostředky na údržbu a opravu bytů, pojištění a další zboží a služby.

Tvorba hrubého fixního kapitálu byla v roce 2012 meziročně nižší o 1,6 procenta především v důsledku negativního vývoje ve druhém pololetí, kdy značně poklesly investice do dopravních prostředků a budov.

Jedinou složkou poptávky, která měla po celý loňský rok pozitivní vliv na vývoj HDP, byl zahraniční obchod. "Meziroční zvýšení vývozu zboží za celý rok 2012 o 4,2 procenta alespoň částečně kompenzovalo pokles domácí poptávky," uvedl ČSÚ.

V běžných cenách byl loni podle statistiků v tuzemské ekonomice vytvořen hrubý domácí produkt za 3,844 bilionu korun, což bylo pouze o 0,1 procenta více než v roce 2011.

Hrubý domácí produkt, stálé ceny, meziroční a mezičtvrtletní změny v roce 2012 v pct:

1. čtvrtletí 2. čtvrtletí 3. čtvrtletí 4. čtvrtletí Rok 2012 Ke stejnému čtvrtletí 2011 -0,4 -1,1 -1,5 -1,7 -1,2 K předchozímu čtvrtletí -0,5 -0,6 -0,4 -0,2 x

Zdroj: ČSÚ

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK