V Olomouckém kraji loni vzrostla mzda o 3,1 pct na 22.487 korun

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 11. března (ČTK) - Zaměstnancům firem z Olomouckého kraje loni meziročně vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda o 3,1 procenta na 22.487 korun. Oproti roku 2011 si tak lidé polepšili o 677 korun. Mzda v porovnání s ostatními kraji z celé republiky v regionu stoupla nejrychleji. Republikový průměr mezd byl v porovnání s Olomouckým krajem o 2614 Kč vyšší, meziročně se zvýšil o 2,7 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Po odečtení inflace, která loni činila v Česku 3,3 procenta, však reálná mzda v regionu meziročně poklesla. Reálně se tak mzda v celém Česku snížila o 0,6 procenta.

V porovnání s ostatními kraji se Olomoucký kraj drží ve výši mezd zhruba uprostřed, nižší platy pobírali loni obyvatelé Zlínského kraje, Vysočiny, Pardubického, Jihočeského a Karlovarského kraje. Nejvyšší platy vyplácely svým pracovníkům naopak společnosti v Praze, kde průměrná měsíční mzda činila 32.621 korun. Naopak nejméně pobírali zaměstnanci firem z Karlovarského kraje, jejich průměrná měsíční mzda v minulém roce činila 21.274 korun.

Výši mezd v Olomouckém kraji negativně ovlivňuje podle odborníků vysoká nezaměstnanost. Její míra na konci února činila rovných deset procent. Společně s Moravskoslezským krajem to bylo po Ústeckém kraji jedna z nejvyšších nezaměstnaností v republice. Zaměstnavatelé kvůli tomu nemají důvod své pracovníky přeplácet, protože za ně mohou snadno získat náhradu.

V samotném posledním čtvrtletí loňského roku platy v Olomouckém kraji vzrostly o 3,6 procenta na 24.465 korun. V celé zemi mzdy ve čtvrtém kvartále stouply o 3,7 procenta na 27.170 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK