Koruna v úvodu týdne oslabuje k euru i dolaru

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Koruna v úvodu týdne oslabuje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 se proti pátku obchodovala vůči euru o 14 haléřů slabší na 25,57 Kč/EUR a k dolaru ztratila sedm haléřů na 19,66 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance česká měna oslabuje vlivem zhoršení situace na akciových trzích. "Zároveň tu je mírnější inflace za únor, která drží trhy ve střehu co se týče další politiky České národní banky. Z centrální banky mohou přijít nové komentáře namířené proti domácí měně," uvedl Vlk.

Spotřebitelské ceny vzrostly v únoru proti lednu o 0,1 procenta, hlavně kvůli růstu cen pohonných hmot. Meziroční inflace zpomalila na 1,7 procenta z lednových 1,9 procenta. Český statistický úřad dnes zveřejnil i údaje o HDP a průměrných mzdách. Ekonomika loni klesla o 1,2 procenta a průměrná mzda v ČR loni meziročně stoupla o 665 Kč na 25.101 Kč.

Vlk podotkl, že konečné údaje o HDP jen potvrdily předběžná čísla, mzdové statistiky nejsou pro trh určující, dodal.

Slabší byly ráno také okolní měny v regionu. Forint podle Vlka dostávají pod tlak obavy z nestandardní politiky a zlotý ztrácí vzhledem k vývoji v regionu i vnějším podmínkám.

Euro vůči dolaru proti pátku posílilo, kolem 10:45 se kurz pohyboval na 1,3005 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK