Vývoj ekonomiky byl ve 4. čtvrtletí nižší, než odhadovala ČNB

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Vývoj ekonomiky byl ve srovnání s odhady České národní banky ve čtvrtém čtvrtletí nižší o 0,3 procentního bodu v meziročním a o 0,1 procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesla o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Ve zpřesněném odhadu to dnes oznámil Český statistický úřad.

"Odchylka vývoje HDP od prognózy směrem dolů souvisela s vývojem zahraničního obchodu, který sice nadále přispíval k vývoji ekonomické aktivity kladně, avšak v mnohem menším rozsahu, než očekávala ČNB," uvedl Holub.

Zveřejněné údaje podle něj tak představují riziko směrem k poněkud hlubšímu útlumu ekonomické aktivity. Podle prognózy ČNB by měla ekonomika v letošním roce klesnout o 0,3 procenta. "Ve druhé polovině roku 2013 však bude docházet k postupnému oživování. V příštím roce do značné míry odezní tlumící faktory z předchozích let a ekonomika vroste o zhruba dvě procenta," uvedl Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK