Boeing věří, že našel trvalé řešení problémů letadel Dreamliner

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Orlando 11. března (ČTK) - Americká strojírenská společnost Boeing je přesvědčena, že navrhované změny u jejích letounů 787 Dreamliner zajistí trvalé odstranění problémů s bateriemi. Ty vedly v polovině ledna k zastavení provozu těchto letadel po celém světě.

Boeing již minulý měsíc předložil americkému Federálnímu úřadu pro letectví (FAA) návrh na řešení problémů s bateriemi. Pokud by úřad návrh přijal, mohly by letouny obnovit provoz možná již v dubnu.

Viceprezident divize Boeingu pro komerční letadla Randy Tinseth dnes uvedl, že návrh posuzovaný regulátory je "trvalým řešením" problémů letadel Dreamliner. "Jsme přesvědčeni, že toto řešení zajistí bezpečný a spolehlivý provoz letounů 787," dodal.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. V jeho konstrukci jsou poprvé ve velké míře použity místo kovů kompozitní materiály, a to i na křídla a trup. Použití polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny výrazně snížilo hmotnost stroje a v kombinaci s moderními motory je zhruba o pětinu úspornější než jiná podobně velká letadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK