Energetické firmy v Maďarsku vyhrály soud kvůli snížení cen plynu

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 11. března (ČTK) - Poskytovatelé zemního plynu v Maďarsku vyhráli soud s vládou kvůli snížení cen zemního plynu. Budapešť snížila od ledna ceny energií pro domácnosti o deset procent a slibovala další škrty. Distributoři tvrdili, že náklady nakonec budou muset nést sami. Maďarský premiér Viktor Orbán dnes soudní verdikt označil za "skandální" a řekl, že vláda připraví návrh zákona na ještě větší snížení cen.

Agentura MTI napsala, že výši poplatků za odběr plynu ze sítě stanovoval výnos maďarského energetického úřadu. Soud dal ale za pravdu poskytovatelům zemního plynu.

Snižování cen energií je jedním ze sporných kroků maďarské vlády, které v posledních třech letech znepokojily investory a Mezinárodní měnový fond. Dalším z nich bylo například zvýšení bankovní daně. Ta podle bank brání jedné z nejzadluženějších zemí východní Evropy v zotavení.

Premiér Orbán bude ve volbách příští rok usilovat o další mandát, a chce si tak zajistit větší podporu mezi voliči. Poslancům dnes podle agentury Reuters řekl, že vláda "skandální" rozhodnutí soudu nepřijme. Oznámil také, že soud má příští týden v jiném případu vynést verdikt týkající se cen za elektřinu.

Nepokoje kvůli cenám energií se nedávno rozhořel v Bulharsku. Terčem masových protestů kvůli údajně předražené ceně za elektřinu se zde staly české společnosti ČEZ a Energo-Pro spolu s rakouskou firmou EVN. Všechny tři firmy nyní kvůli možným pochybením prošetřuje bulharská prokuratura. Distributorovi elektrické energie ČEZ navíc hrozí v Bulharsku odebrání licence. Český koncern všechna obvinění odmítá.

Ceny za elektřinu vyvolaly problémy ČEZ i v Albánii. Loni na počátku roku tam státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které CEZ Shpërndarje platil státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele. ČEZ se následně dostal do sporu se státem, což počátkem ledna vyústilo v odebrání licence české skupině. V únoru ČEZ zahájil přípravu k mezinárodní arbitráži proti Albánii, kde mu vznikla škoda zhruba pět miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK