Pražská burza se dnes propadla, tratily hlavně největší emise

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Pražská burza se dnes propadla, tratily hlavně největší emise. Index PX odepsal 0,43 procenta na 1034,45 bodu. Oslabily akcie operátora Telefónica ČR a bankovní skupiny Erste, mírně oslabily i cenné papíry ČEZ. Burza v Praze tak kopírovala vývoj v dalších zemích Evropy.

"Evropské akcie v pondělí oslabují poté, co agentura Fitch snížila úvěrový rating Itálie a čínská makrodata zaostala za očekáváním," popsal situaci analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. "To byl velmi nepříjemný budíček. Leckoho probudil ze snů o tom, že se Evropa zotavuje. Další snížení ratingu Itálie je přitom podle mě na spadnutí," dodal hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Pražskou burzu táhly dolů hlavně ztráta Telefóniky, jejíž cenné papíry zlevnily o 2,4 procenta na 321 korun za akcii, a Erste, které činilo 1,36 procenta na 640 korun. "Telefónica dnes umazala páteční zisky a přidala ještě další ztráty navíc. Nevydržel tak růstový impulz, který na konci pracovního týdne přineslo nečekané zastavení aukce frekvencí LTE," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Větší pokles postihl také developera Orco, jeho akcie zlevnily o 1,46 procenta na 59,9 koruny. Tratil i ČEZ, jehož akcie klesly o 0,32 procenta na 619 korun, čímž skončil růst, který trval celý předchozí týden.

Polovina hlavních emisí naopak posilovala. Nejvíce získala sázková společnost Fortuna, jejíž cenné papíry zdražily o 0,94 procenta na 96,9 koruny. Podobně posílily akcie petrochemického holdingu Unipetrol, o 0,93 procenta na 173,1 koruny.

Největší objem obchodování zaznamenala Komerční banka, a to zhruba ve výši 117 milionů korun, takže těsně překonala i tradičně nejsilnější ČEZ. Akcie Komerční banky podražily o 0,65 procenta na 4157 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK