Senátní výbor USA odmítl žádost Obamy na přesun financí pro MMF

12.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Senátní povolovací výbor odmítl žádost vlády prezidenta Baracka Obamy, aby se nyní zabýval hlasováním o přesunu finančních prostředků poskytovaných Spojenými státy z krizového do stálého fondu Mezinárodního měnového fondu. Zvýšení příspěvku je součástí širší dohody, která má zvýšit hlasovací sílu rozvíjejících se tržních ekonomik v MMF.

 

Vláda chce přesunout celkem 65 miliard USD (1,3 bilionu Kč), které poskytly USA do krizového fondu MMF, veškeré tyto změny však musí projít Kongresem. Souhlas Kongresu s návrhem je nutný pro dokončení balíku reforem MMF z roku 2010. Díky těmto reformám se má Čína stát třetím největším hlasovacím členem v rámci MMF po USA a Japonsku. Zvýší se také hlasovací síla dalších velkých rozvíjejících se ekonomik, jako Brazílie a Indie.

Žádost o schválení přesunu peněz byla loni odložena kvůli prezidentským volbám. Ministerstvo financí se proto nyní pokusilo přičlenit toto ustanovení k připravovaným zákonům, jejichž cílem je zabránit zastavení provozu vlády na konci března kvůli nedostatku financí. Sněmovna reprezentantů, kterou ovládají republikáni, již minulý týden odmítla o návrhu hlasovat, avšak vláda doufala, že Senát ovládaný demokraty návrh začlení do verze zákona o financování.

Po dnech jednání povolovací výbor v Senátu rovněž odmítl zahrnout zákon o financování MMF do současného balíku dalších zákonů, protože je v nynějším napjatém rozpočtovém prostředí v USA po schválení rozpočtových výdajových škrtů příliš politicky citlivý. Senátní republikánští poradci rovněž nechtějí, aby součástí balíku zákonů, o kterých budou hlasovat, bylo i něco, co neschválila Sněmovna reprezentantů. Někteří zákonodárci považují financování MMF za kontroverzní, i když žádost vlastně nezahrnuje nové finanční prostředky, ale pouze přesun současných, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK