Michelinská hvězdička pro Alcron a Degustation není překvapením

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Ocenění michelinskou hvězdičkou pro pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Boheme Bourgeoise není podle odborníků na gastronomii, které oslovila ČTK, žádným překvapením. Oslovené znalce však udivilo, že prestižní mezinárodní ocenění neputovalo také do jiných tuzemských podniků, kupříkladu k šéfkuchaři Janu Punčochářovi z restaurace Le Terroir.

Výběr nejlepších evropských restaurací dnes zveřejnil prestižní francouzský gastronomický průvodce Michelin Main Cities of Europe 2013. Šéfkuchaři letošních oceněných českých restaurací, Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise, byli už loni prvními dvěma Čechy, kteří ocenění obdrželi.

"Jsem zklamaný, protože jsem očekával, že hvězdu dostane Le Terroir, který je už dva roky horkým kandidátem. Honza Punčochář opravdu patří mezi nejlepší kuchaře v této zemi. Myslím, že komisaři Michelinu šlápli vedle, nebo pořád ještě nemají dost odvahy," řekl ČTK gastronomický publicista Vladimír Poštulka.

Kriticky poukázal na to, že cena v kategorii Bib Gourmand - "dobré jídlo za přijatelné ceny" putovala i do restaurace Aureole. Stejně jako Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu ji považuje za předraženou. Komisaři Michelinu podle Poštulky mají o rozumných cenách asi jinou představu než on. "To je to, co mi na rozhodnutí Michelinu letos velmi, velmi vadí," řekl. Existují podle něj další podniky, jež by si Bib Gourmand zasloužily, například Café Imperial nebo restaurace Na kopci. Ocenění v této kategorii obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi, Divinis a Sansho.

Vaněk nechce pátrat po tom, jak komisaři Michelinu restaurace vybírají. Určitě prý za tím bude "nějaká politika". Jestliže Česko už první dvě hvězdy loni dostalo, očekával, že se prolomí "magická hranice". "Obě oceněné restaurace mají už dávno na dvě hvězdičky. Proč tam například není Le Terroir Jana Punčocháře, proč tam není La Finestra - a podobných podniků vám vyjmenuji desítku," upozornil.

Podle Vaňka má rovněž Česko daleko více restaurací, které by si minimálně jednu michelinskou hvězdu zasloužily. "Tento stav mi přijde do nebe volající," dodal.

Šéfkuchař Petr Hajný, známý z televizního pořadu Kluci v akci, se domnívá, že Jan Punčochář z Le Terroir nemá michelinskou hvězdičku proto, že jde o menší podnik, za nímž nestojí žádná větší firma nebo hotel.

Inspektoři navštěvují vybrané podniky tajně. Hodnotí kvalitu i osobitost jídel, na provenienci nezáleží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK