Lesníci kritizují Bendla za zrušení tendru na šéfa LČR

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Na hlavu ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) se poté, co ve středu zrušil více než čtvrt roku běžící výběrové řízení na šéfa státního podniku Lesy České republiky (LČR), snáší vlna kritiky. Kritizují jej lidé napříč lesnickým oborem, včetně jeho stranického kolegy a poradce. Mezi uchazeči byl podle nich dostatek lesnických odborníků a bylo mezi kým vybírat. Ministrův krok podle nich odvětví škodí. Někteří volají po Bendlovu odchodu.

Státnímu podniku LČR patří polovina tuzemských lesů a bez generálního ředitele je od loňského listopadu, kdy na tento post rezignoval Svatopluk Sýkora. Od prosince řídí firmu její dosavadní finanční ředitel Michal Gaube. Bendl dnes uvedl, že šéfa státní lesnické firmy bude vybírat znovu, tentokrát prostřednictvím personální agentury.

"Zrušení výběrového řízení v této fázi považuji slušně řečeno za neprofesionální," uvedl v komentáři pro lesnický server Silvarium Bendlův poradce pro oblast lesnictví Miloš Pochobradský, který byl z jedním uchazečů o post šéfa LČR. Zrušení výběrového řízení považuje Pochobradský za politickou kličku, která vnese do odvětví ještě více nejistoty, stresu a bude dál prohlubovat jeho krizi. Pochobradský byl některými médii přitom v minulosti označován za jednoho z favoritů soutěže.

"Jednalo se jen o politické hrátky, kterým celá řada přihlášených lesnických odborníků dělala křoví," sdělil ČTK další z kandidátů na post jednatel společnosti Larix Jeseník Miroslav Švec. Bendlův krok označil za naprosté profesionální selhání, z něhož by měl premiér Petr Nečas "vyvodit patřičné závěry". Zároveň ministra, podobně jako v pátek protikorupční organizace Trnasparency International, vyzval ke zveřejnění koncepcí všech účastníků výběrového řízení.

Loni na jaře Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) oznámil, že při kontrole v LČR zjistil porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Protikorupční policie již několik měsíců vyšetřuje zakázky LČR na informační technologie, při nichž údajně vznikla škoda zhruba 350 milionů korun. Podle Jaromíra Bláhy z ekologického Hnutí Duha dal Bendl zrušením tendru Gaubemu možnost dál zametat případné stopy vedoucí k vyšetření případů.

Asi nejpříkřejší byl ve své dnešní kritice vůči ministrovi bývalý děkan lesnické a dřevařské fakulty na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně Vladimír Simanov. Ten svůj příspěvek pro lesnický web zakončil parafrází výroku z humoristického románu Saturnin od Zdeňka Jirotky: "Pane ministře, netahejte už ani doprava, ani doleva, ale táhněte k čertu."

Bývalý ředitel firmy Sýkora důvody své rezignace neuvedl, podle některých médií tak učinil na nátlak Bendla. Ministerstvo nejprve uvádělo, že nového generálního ředitele LČR jmenuje do konce ledna 2013. Poté v pořadu České televize Otázky Václava Moravce počátkem února Bendl řekl, že by jej rád vybral do konce týdne a že ve hře zůstávají z původních 25 tři kandidáti. Následně rozhodnutí sliboval po návratu premiéra Nečase z jednání o rozpočtu EU v Bruselu v půlce února.

Ministerstvo se do minulého týdne bránilo zveřejnit složení komise, která měla kandidáta vybrat a ministrovi jej doporučit. Kromě šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové vybírali nejvhodnější kandidáty pro ministra čtyři vedoucí pracovníci z MZe a šéf dozorčí rady LČR Miroslav Zámečník.

Fungování LČR roky provází řada skandálů. Podnik v posledních letech pravidelně figuruje ve výročních zprávách Bezpečnostní informační služby, které opakovaně upozorňují na snahy lobbystických a podnikatelských skupin ovlivňovat jeho zakázky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK