Koruna dopoledne dál posílila, výrazněji k dolaru

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Koruna dnes dál posiluje k oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k dolaru. Kolem 10:40 se proti čtvrtku vůči euru obchodovala o tři haléře silnější na 25,54 Kč/USD a k dolaru o 12 haléřů na 19,58 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance s korunou dnešní domácí statistická data nezahýbala. Není znát ani negativní vliv poklesu regionu a akcií v Evropě. "Z čísel z české ekonomiky byla nejdůležitější průmyslová výroba, která v lednu poklesla v souladu s očekáváními. Index cen výrobců stagnoval a jeho dynamika je tedy nižší, než předpokládal konsensus," uvedl Vlk. Dodal, že koruna neměla velký důvod na čísla reagovat.

Zlotý s forintem dopoledne oslabovaly. Na rozdíl od koruny se zde podle Vlka zřejmě projevuje vliv poklesu akcií na hlavních evropských trzích. Žádná data z Polska či Maďarska do obchodování nezasahují.

K dolaru koruna posiluje v reakci na dění na hlavním měnovém páru EUR/USD, uvedl Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Kolem 10:40 byl kurz na 1,3044 USD/EUR. Lehce pozitivní mohou být očekávání spojená se summitem Evropské unie, který by mohl přinést dohodu o pomoci Kypru, míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK