Kypr usiluje, aby se na jeho záchraně podílelo Rusko

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kypr se snaží přemluvit Rusko, aby přispělo k záchrannému balíku, který má země dostat od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Ministr financí Michalis Sarris bude v pondělí jednat s představiteli Ruska o tom, jak by mu mohl jeho dlouhodobý spojenec pomoci. Uvedla to agentura AP s odvoláním na jednoho z vládních úředníků, který si nepřál být jmenován.

 

Podle zdroje zřejmě Rusko prodlouží Kypru dobu pro splacení předchozího úvěru 2,5 miliardy eur (63,9 miliardy Kč). Další alternativou je poskytnutí nového úvěru. Dvě největší kyperské banky, které se potýkají s obrovským ztrátami kvůli vysokým odpisům řeckého dluhu, by mohly také získat ruského majitele. Kypr je znám jako daňový ráj pro bohaté Rusy.

Ministři financí eurozóny se dnes sejdou, aby jednali o záchranném balíku pro Kypr a podle některých zdrojů by mohla být pomoc schválena. Podmínkou pro získání pomoci by mělo být zvýšení daní, jednorázová opatření pro zvýšení příjmů rozpočtu, privatizace a reorganizace bankovního sektoru.

Kypr o pomoc požádal loni v červnu. Podle odhadů Kypr potřebuje zhruba 17 miliard eur. Šéf Euroskupiny a nizozemský ministr financí Jerone Dijsselbloem ve čtvrtek uvedl, že částka se bude pohybovat poblíž deseti miliard eur.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK