Úspory v České spořitelně jsou součástí kroků v celé Erste Group

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plánované úspory ve fungování České spořitelny jsou součástí opatření, která se chystají v rámci celé skupiny Erste Group. Snížit náklady musejí také banky ovládané Erste v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku nebo Rumunsku. Na dotaz ČTK to dnes řekl generální ředitel skupiny Erste Andreas Treichl. Způsob úspor si určují vedení jednotlivých bank, upřesnil.

 

Česká spořitelna podle svého šéfa Pavla Kysilky plánuje letos snížit náklady o dvě miliardy korun, proti loňsku tak klesnou o desetinu. Půl miliardy banka ušetří na personálních nákladech, propustí zhruba 600 lidí. Personální náklady hodlá banka snižovat vedle propouštění také změnami ve mzdách a bonusech. Zároveň spořitelna významně sníží marketingové výdaje a pomoci má také vyjednání výhodnějších cen s dodavateli.

Loni Česká spořitelna meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 21,8 procenta na rekordních 16,61 miliardy korun a byla tak nejúspěšnější částí celé Erste Group. Spořitelna je podle počtu klientů největší tuzemskou bankou.

"Je to jednoduše nezbytné pro nás i další banky. Ekonomický vývoj a plánovaná regulace dělá úspory nezbytnými," uvedl Treichl. Upozornil, že výnosy z úroků jsou nízké, výnosy z poplatků klesají a na druhou stranu rostou kapitálové požadavky. Zároveň dodal, že skupina je závislá na svých investorech, kteří jsou především z USA a Velké Británie a kteří očekávají návratnost své investice. "V bankovnictví je to stejné jako v řadě dalších odvětví," řekl Treichl.

"Česká spořitelna přistoupila k úsporám v situaci, kdy v řadě zemí Erste přikročila k podobným krokům. Ale my bychom je udělali tak jako tak," uvedl dnes Kysilka. Vliv na míru plánovaných úspor má podle něj také nynější recese ekonomiky. "Pokud by česká ekonomika rostla jako v roce 2006 a 2007, tak by ty úspory nebyly tak vysoké, takže to souvisí se stagnací ekonomiky a bankovního sektoru," podotkl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK