MPSV chce snížit nezaměstnanost, představilo sedmibodový plán

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) navrhuje k vytvoření nových pracovních míst podpořit zaměstnávání mladých, kurzarbeit nebo rekvalifikace. Rovněž nabízí až 80.000 korun nezaměstnaným, kteří se rozhodnout podnikat a předloží smysluplný podnikatelský záměr. Vyplývá to ze sedmibodového plánu MPSV na snížení nezaměstnanosti, o kterém dnes ministerstvo informovalo. Na plán má ministerstvo a Úřad práce ČR až sedm miliard korun.

"Máme dostatek financí, abychom pomohli firmám i obcím udržet a také vytvořit nová pracovní místa," uvedla ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09). Očekává, že díky novým opatřením získají práci desítky tisíc lidí.

"MPSV se pomocí nového sedmibodového plánu a peněz od státu i z Evropské unie chce pokusit rozhýbat zájem firem o zaměstnávání lidí a také podpořit ty, kteří stojí o pracovní příležitost," dodala mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Sedmibodový plán MPSV

1. Podpora mladých a absolventů

- MPSV podpoří vznik míst pro mladé lidi do 30 let. Zaměstnavatelé na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce budou moci maximálně jeden rok získávat od státu měsíční příspěvek až 24.000 Kč. A také jednorázově budou moci dostat peníze na vybavení, které potřebují pro zřízení místa.

2. Podpora zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných

- MPSV finančně podpoří firmy zaměstnávající na zkrácené pracovní úvazky matky s dětmi nebo lidi, kteří pečují o blízkou osobu, a také nezaměstnané, kteří jsou delší dobu bez práce.

3. Kurzarbeit - Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu!

- Od 1. dubna 2013 ministerstvo výrazně zjednoduší podmínky pro firmy, které žádají o peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst.

4. Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se.

- Zaměstnanci Úřadu práce ČR budou více než dosud diskutovat se zaměstnavateli a řešit zaměření rekvalifikací podle jejich potřeb.

5. Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ

- Úřady práce nabídnou vzdělávací aktivity pro budoucí OSVČ a také finanční pomoc. Nezaměstnaní, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr, budou moci získat 40.000 až 80.000 Kč.

6. Pomoz obci a neziskovým organizacím

- Obcím a neziskovým organizacím Úřad práce ČR nabídne dotace na mzdy. Pokud zaměstnají občany z evidence uchazečů o zaměstnání na nových pracovních místech, budou moci získat až 15.000 Kč (mzda plus odvody) měsíčně na jednoho zaměstnance.

7. Lepší rady a pomoc

- Od ledna už nabízí MPSV a úřady práce kvalitnější a rozsáhlejší poradenství nejen lidem, kteří hledají práci. Ale také zaměstnavatelům, starostům obcí a měst a sociálním partnerům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK