Japonsko chce jednat o pacifické zóně volného obchodu

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. března (ČTK) - Japonsko se hodlá zapojit do rozhovorů o vytvoření pacifické zóny volného obchodu, které nyní vedou Spojené státy a dalších deset zemí. Oznámil to dnes japonský premiér Šinzó Abe. Cílem plánovaného Transpacifického partnerství (TPP) je podpořit obchodní výměnu a hospodářský růst.

V Japonsku se proti členství v TPP objevily protesty kvůli obavám, že by mohlo poškodit některá odvětví, například zemědělství, jež byla dosud chráněna před zahraniční konkurencí. Podle zastánců členství by však zvýšený konkurenční tlak vedl k reformám nutným k oživení dlouhodobě stagnující japonské ekonomiky.

"Vstup do TPP by znamenal začátek nového Japonska," uvedl Abe. "To, čeho bychom se měli skutečně bát, je nečinnost," dodal. Slíbil rovněž, že bude nadále chránit japonské národní zájmy a zajistí, aby bylo členství v TPP pro Japonsko přínosem.

Vláda odhaduje, že členství by zvýšilo japonský hrubý domácí produkt až o tři biliony jenů (610 miliard Kč), což odpovídá zhruba 0,7 procenta hrubého domácího produktu. Analytik Martin Schulz ze společnosti Fujitsu Research Institute upozornil, že při účasti Japonska by pacifická zóna pokrývala zhruba 40 procent světového HDP.

"Byla by to velmi velká zóna a měla by značný vliv," řekl Schulz. Jednání o vytvoření zóny se kromě USA účastní Kanada, Mexiko, Chile, Peru, Austrálie, Nový Zéland, Vietnam, Singapur, Malajsie a Brunej, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK