ČKD Blansko Holding má významnou zakázku v Rusku

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Blansko 17. března (ČTK) - ČKD Blansko Holding se bude podílet na rekonstrukci nejseverněji položené vodní elektrárny na světě v ruském Usť Chantajska. Pro elektrárnu bude vyrábět vodní turbíny téměř za miliardu korun. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Nina Juránková. Tendr v Rusku vyhrála matka blanenské firmy - ruský Tjažmaš. Celková hodnota kontraktu činí 184,4 milionu euro (4,6 miliardy korun).

"Realizace projektu umožní zvýšit výkon a účinnost hydroagregátů a zároveň se zvýší i celková spolehlivost hlavního hydroenergetického zařízení vodní elektrárny," uvedla Juránková.

V rámci rekonstrukce bude provedena výměna sedmi hydroagregátů ve strojovně vodní elektrárny. "Výroba všech sedmi nových vodních turbín bude probíhat ve společnosti ČKD Holding Blansko, a.s.," uvedla Juránková.

Tjažmaš vyhrál tendr v konkurenci šesti mezinárodních konsorcií. Projekt rekonstrukce se uskuteční v sedmi etapách. První energetický celek bude uveden do provozu v září 2015 a poslední v září 2021.

"Skupina Tjažmaš uspěla především díky návrhu moderního řešení rekonstrukce se zárukou kvality a zkušeností, které jsou čerpány i z ČKD Blansko Holding, a.s., tradičního výrobce vodních turbín v České republice," uvedla Juránková.

ČKD Blansko se už více než 100 let specializuje na produkci vodních turbín. Majitelem ČKD Blansko je ruský JSC Tjažmaš. Jedna ze součástí holdingu ČKD Blansko SMALL HYDRO, která vznikla v roce 2007, loni získala významnou zakázku v Ázerbájdžánu. Za 400 milionů korun spolu se Siemensem dodá technologie pro místní vodní elektrárnu Tahtakorpu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK