Týden.cz: Uplácení při prodeji ČS rakouský soud nepotvrdil

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Vídeňský soud nedal za pravdu exmanažerům rakouské Erste Group Hansi Leitnerovi a Peteru Andahazymu, kteří tvrdili, že rakouská Erste uplácela úředníky a politiky při privatizaci České spořitelny v roce 2000. Informoval o tom server Týden.cz.

Ex-manažeři vznesli svá obvinění v roce 2009, kdy už u rakouské bankovní skupiny nepracovali. "Obdrželi jsme rozsudek, který zajišťuje, že tato nepravdivá prohlášení nebudou znovu šířena," řekla serveru mluvčí Erste Group Hana Cygonková.

O případu rozhodl podle serveru Zemský soud ve vídeňském Novém městě, přičemž přiřkl skupině Erste odškodnění za pomluvu 72.200 eur (asi 1,85 milionu korun). Ex-manažeři se podle rozsudku museli za své výroky skupině Erste omluvit.

Podle informací serveru Aktuálně.cz z roku 2009 se na popud Leitnera a Andahazyho začal o okolnosti privatizace České spořitelny Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Spořitelnu v roce 2000 prodala tehdejší vláda nynějšího prezidenta Miloše Zemana. Ex-manažeři tehdy tvrdili, že skupina Erste uplácela české politiky a jejich poradce, uvedl Týden.cz. Mezi uplácenými měl být tehdejší místopředseda ODS Miroslav Macek, ministr financí Pavel Mertlík a guvernér ČNB Josef Tošovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK