Důvěra spotřebitelů v USA kvůli vládní politice výrazně klesla

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. března (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v první polovině března výrazně klesla a její index sestoupil na minimum od konce roku 2011. Američané jsou vysoce nespokojeni s vládní ekonomickou politikou a stále méně jich čeká zlepšení v ekonomice nebo na trhu práce. Plyne to z dnešních předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry klesl na 71,8 bodu z únorové hodnoty 77,6 bodu. Analytici přitom očekávali nárůst na 78 bodů.

S hospodářskou politikou vlády Baracka Obamy bylo počátkem března nespokojeno rekordních 34 procent respondentů. To překonalo lednový rekord 31 procent. Nespokojenost se mohla zvýšit kvůli tomu, že počátkem měsíce vstoupily v platnost automatické škrty federálních výdajů, na jejichž řešení se vláda nedohodla s Kongresem.

Barometr současné ekonomické situace klesl o 1,6 bodu na 87,5 bodu. Ukazatel spotřebitelských očekávání se propadl o 8,5 bodu na 61,7 bodu, což bylo minimum od listopadu 2011.

Podíl těch, kdo v nadcházejícím roce čekají zhoršení ekonomiky, vzrostl na 30 procent z únorových 22 procent. Poměr respondentů, kteří předpokládají zvýšení nezaměstnanosti, se zvýšil na 38 procent ze 27 procent.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zpomalila růst prakticky na nulu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK