Ceny ropy stouply kvůli příznivému výhledu ekonomiky USA

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. března (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply. Trh očekává vyšší poptávku po ropě v USA kvůli příznivým údajům o ekonomické aktivitě ve Spojených státech. USA jsou největším spotřebitelem této komodity na světě. Růst podpořilo i oslabení dolaru.

Průmyslová výroba ve Spojených státech v únoru meziměsíčně stoupla o 0,7 procenta, nezaměstnanost ve stejném měsíci klesla na čtyřleté minimum.

Severomořská ropa Brent odpoledne zdražila o více než 86 centů na 109,82 dolaru za barel, a její cena tak roste druhý den v řadě. Také cena americké lehké ropy WTI pokračovala v růstu a stoupla o 14 centů na 93,17 USD.

Vývoj podpořil i slabší dolar, který snižuje ceny ropy z pohledu držitelů ostatních měn. Na devizovém trhu dnes dolar sestoupil z tříměsíčního maxima vůči euru. Jeho cena klesla kvůli nejistotě, zda budou optimistická data o ekonomice Spojených států stačit k tomu, aby americká centrální banka začala ustupovat od uvolněné měnové politiky dříve, než se očekává.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 109,82 108,96 New York - Nymex WTI duben 93,17 93,03

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK