Pražská burza dnes opět oslabila, index PX spadl pod 1000 bodů

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Po krátkém čtvrtečním vzestupu dnes pražská burza opět pokračovala v propadu. Index PX dokonce spadl pod hranici 1000 bodů, konkrétně o 2,35 procenta na 994,92 bodu. Nejvíc táhla burzu dolů energetická firma ČEZ, jejíž cenné papíry oslabily o více než čtyři procenta. Výrazněji se snížila také cena akcií bank a Telefóniky ČR.

Čtvrteční vzestup po předcházejícím třídenním poklesu představoval pro pražskou burzu jen krátkodobé zlepšení. Dnes totiž skončilo obchodování nejvyšším propadem indexu PX z celého týdne. Podíl na tom měla zejména firma ČEZ, jejíž cenné papíry zlevnily o 4,32 procenta na 576 korun. Dnes byl ovšem také nadprůměrný celkový objem obchodů, který dosáhl zhruba 1,69 miliardy korun, a skoro polovinu tvořily právě obchody s akciemi ČEZ.

"Index za vysokého zobchodovaného objemu propadl především v posledních minutách a následně v závěrečné aukci kvůli periodické rebalanci báze indexu PX," sdělil analytik Josef Kohout z Patria Finance.

Akcií ČEZ se podle něj za celý den zobchodovalo téměř 600.000 kusů. "Málokdo asi čekal prodejní přetlak v závěrečné aukci. Na trh ale dorazilo 777.000 kusů akcií určených na prodej. Titul tak fixoval až na ceně 576 korun, přičemž na pár okamžiků indikoval i cenu 525 korun," popsal obchodování Kohout. "Zda se jednalo o prodej spojený s expirací opčních kontraktů, či pouze někdo z větších účtů likvidoval k dnešnímu dni pozici na titulu, lze jen těžko spekulovat," dodal.

Na vývoj indexu měl také značný vliv výrazný propad cenných papírů telekomunikačního operátora Telefónica ČR a bank. Cena akcií Telefóniky klesla o 3,28 procenta na 310 korun, akcie Komerční banky zlevnily o 2,47 procenta na 3950 korun a cenné papíry bankovní skupiny Erste spadly o 2,32 procenta na 610 korun. "Rozsáhlé úspory, které oznámila Česká spořitelna, člen skupiny Erste, jsou součástí opatření, která musejí jít napříč celou skupinou. Snižovat náklady musí i dceřiné banky a pobočky v Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku i Rumunsku," uvedl Kohout.

Navýšit, nebo alespoň udržet cenu se podařilo pouze pěti ze 14 hlavních emisí. Nejvíce si polepšil developer Orco, kterému narostla cena akcií o 1,64 procenta na 62 korun. Výrazněji posílila také sázková společnost Fortuna, jejíž akcie podražily o 1,14 procenta na 97,6 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK