Bývalá manažerka JPMorgan Chase odmítla zodpovědnost za ztrátu

17.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. března (ČTK) - Bývalá manažerka americké investiční banky JPMorgan Chase & Co Ina Drewová odmítla přijmout zodpovědnost za vysokou ztrátu, kterou její ústav loni utrpěl při obchodech s deriváty. Drewová to vypověděla před stálým vyšetřovacím podvýborem amerického Senátu. Případ, který vešel ve známost jako "londýnská velryba", způsobil bance ztrátu 6,2 miliardy dolarů (asi 121 miliard Kč).

"Někteří členové našeho londýnského týmu špatně vyhodnotili situaci a v dobré víře nám nenahlásili předpokládané ztráty. Zatajili mně ale důležité informace týkající se skutečného rizika, které nám hrozilo," řekla Drewová v Senátu.

Agentura Reuters v této souvislosti upozornila, že Drewová si jako šéfka londýnského oddělení banky v letech 2010 a 2011 celkem vydělala zhruba 29 milionů dolarů (asi 567 milionů Kč). Její přímý podřízený Achilles Macris, který měl dohlížet na záznamy o transakcích, si ve stejných letech vydělal asi 32 milionů dolarů (zhruba 625 milionů Kč).

Stejně jako Drewová i Marcis vinu za ztrátu odmítl. Makléři a manažeři z londýnské součásti banky, kterých se problém přímo týká, se slyšení před senátním podvýborem nezúčastnili. Jednak jsou v Londýně a jednak jsou mimo dosah jurisdikce amerického Senátu.

Svalování viny na podřízené bylo zřejmě jedním z hlavních témat celého výslechu. Předseda výboru Carl Levin přitom Drewovou a několik bývalých i současných manažerů banky nijak nešetřil. Přečetl jim výroky, které v minulosti oni sami pronesli a které se podle Levina nezakládaly na pravdě. Manažeři Levinovi ale řekli, že v době, kdy výroky pronášeli, neměli důvod si myslet, že nejsou pravdivé.

Vyšetřovací podvýbor Senátu má značný vliv, z dosavadního vyšetřování se ale zdá, že ztráta z obchodování bude pro banku znamenat velkou přítěž. JPMorgan přitom patří ke klíčovým bankám na Wall Street a je považována za jednu z nejlépe řízených bank v USA. Teď jí ale hrozí, že ztrátou se bude podrobně zabývat jak Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), tak Komise pro obchodování futures kontraktů (CFTC).

Banka o vysoké ztrátě informovala loni na jaře a Drewová na svou funkci rezignovala hned v květnu. Dlouho byla i pravou rukou generálního ředitele Jamieho Dimona a během slyšení v Senátu lamentovala nad ztrátou své 30leté kariéry u JPMorgan. Dimon nebyl k výslechu v Senátu pozván, od vypuknutí skandálu už totiž vypovídal dvakrát.

Vysoká ztráta byla výsledkem riskantního obchodování tehdejšího hlavního makléře Bruna Iksila, který spekuloval na index úvěrových swapů. Pozice, které otevřel, byly tak vysoké, že dokázaly rozhýbat celý trh. Z toho také případ dostal přezdívku "londýnská velryba".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK