Místní vlády v USA dostávají mnohem víc dotací, než před 50 lety

17.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. března (ČTK) - Americká federální vláda nyní posílá jednotlivým státům a samosprávám více než jedenáctkrát větší objem dotací, než jim posílala v roce 1960. Ukazuje to výroční zpráva o stavu ekonomiky, kterou administrativa prezidenta Baracka Obamy připravila pro potřeby Kongresu.

Celkový objem dotací loni po započtení vlivu inflace dosáhl 504,4 miliardy dolarů (asi 9,9 bilionu Kč). Podle zprávy, kterou připravila Obamova Rada ekonomických poradců, místní vlády v roce 1960 z Washingtonu dostaly jen 45,3 miliardy dolarů.

Za výrazným nárůstem objemu dotací a dalších grantů je částečně hospodářská krize. V roce 2009 totiž federální vláda zavedla rozsáhlý program na pomoc ekonomice, jehož součástí byl i nejrozsáhlejší transfer peněz v historii Spojených států.

Zpráva například ukazuje, že ještě v roce 2000, tedy relativně nedávno, objem dotací po započtení inflace jen mírně přesahoval částku 300 miliard dolarů. Poslední dotace Washington rozesílal loni, kdy byl jejich celkový objem nepatrně nižší, než v roce 2011.

Vzhledem k tomu, že vláda ukončila protikrizový program pomoci a navíc začal od tohoto měsíce platit takzvaný sekvestr, tedy automatické výdajové škrty, s dalším poklesem objemu dotací se počítá i letos. Zpráva uvádí, že celkový objem dotací a grantů klesne asi o 20,5 miliardy dolarů.

Od roku 1960 doznala změn i skladba dotací. Před 52 lety skoro polovina, respektive 47,3 procenta, šla na fyzický kapitál. Loni už na tyto účely šlo jen 15,7 procenta objemu grantů.

Loni se 60,2 procenta objemu dotací vynaložilo na podporu v nezaměstnanosti, dále na poukázky k nákupu potravin, a rovněž na platby zdravotního pojištění Medicaid.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK