Asociace: Povinné ručení letos zdraží minimálně ještě o tři pct

17.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Povinné ručení letos meziročně zdraží minimálně o tři až čtyři procenta. O další nejméně tři procenta jeho cena vzroste v případě, že bude schválen návrh, který nařizuje pojišťovnám povinně odvádět tři procenta pojistného na financování hasičů a dalších záchranných složek. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Již od začátku letošního roku pojišťovny zdražily povinné ručení přibližně o tři procenta.

"Plus minus můžeme mluvit o třech až čtyřech procentech nárůstu cen ještě v letošním roce," uvedl Síkora. Pokud návrh, podle něhož mají pojišťovny povinně odvádět peníze do zvláštního fondu, projde, podraží pojistné podle Síkory minimálně o další tři procenta. "Musíme počítat s tím, že vznikne poměrně hodně nákladů, tak jak je dnes pozměňovací návrh napsán," zdůvodnil další možné zdražení Síkora.

Původní návrh počítal dokonce s šestiprocentním odvodem pojistného z povinného ručení do znovuobnoveného Fondu zábrany škod. Fond by Integrovanému záchrannému systému hradil náklady na nákup techniky. Podle původně předloženého návrhu by pojišťovny odváděly peníze ministerstvu vnitra a ministerstvo by je přeposílalo krajům. Návrh by také zavedl povinnost úmyslných viníků havárií a dopravních nehod zaplatit náklady hasičům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK