Ceny ropy kvůli kontroverzní pomoci Kypru klesly

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly o více než dolar za barel kvůli obavám ohledně kontroverzní pomoci Kypru, která by mohla vyvolat nové problémy v eurozóně.

Severomořská ropa Brent zlevnila o téměř 1,2 procenta na 108,54 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snížila o procento na 92,23 USD, napsala agentura Reuters.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr ale v rámci dohody musí vybrat jednorázovou daň z bankovních vkladů.

Zpráva o kontroverzní pomoci Kypru vedla k výraznému poklesu eura vůči dolaru. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což tlačí poptávku po ropě dolů.

"Investoři se obávají, že kyperský daňový plán vytvoří precedent pro další evropské země potřebující pomoc," uvedl analytik Victor Shum ze společnosti IHS Purvin & Gertz. "Ropu však podpoří pozitivní údaje z USA a situace kolem íránského jaderného programu," dodal.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 108,54 109,82 New York - Nymex WTI duben 92,23 93,45

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK