Euro kleslo na tříměsíční minimum kvůli Kypru

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Euro se dnes propadlo na tříměsíční minimum vůči americkému dolaru. Investoři považují plán eurozóny na pomoc Kypru zahrnující zdanění bankovních vkladů za nebezpečný precedent, který by mohl podkopat důvěru v bankovní sektor celé eurozóny.

Jednotná evropská měna vůči dolaru sestoupila na 1,2882 USD, tedy nejníže od 10. prosince. Později část ztrát smazala a prodávala se za 1,2965 USD. Vůči pátečnímu závěru tak vykazovala pokles o 0,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr ale v rámci dohody musí vybrat jednorázovou daň z bankovních vkladů.

"Pokud bude tato daň vybrána, vytvoří to precedent. Vyvolává to pochybnosti o tom, zda jsou vklady v ostatních zemích v bezpečí," uvedla analytička Jane Foleyová ze společnosti Rabobank. "Byl to velký šok slyšet, že zdaní úspory. Existuje obava, že by se to mohlo dotknout větších zemí, jako jsou Španělsko a Itálie," dodal analytik Keniči Asada z firmy Custody Services Bank.

Investoři nyní čekají, zda dohodu o pomoci schválí kyperský parlament. Schůze parlamentu se původně měla uskutečnit již v neděli, byla však odložena na dnešní odpoledne.

Dohoda o jednorázovém zdanění vkladů vyvolala velké rozhořčení u obyvatel Kypru i některých politických stran. Ve sněmovně čítající 56 poslanců nemá žádná strana jasnou většinu a tři strany již ohlásily, že zdanění vkladů nepodpoří. Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK