Koruna po víkendové dohodě o pomoci Kypru oslabila

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne oslabila kvůli negativní náladě na trzích po víkendové dohodě o pomoci Kypru. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 11:00 proti pátečnímu závěru k euru slabší o šest haléřů na 25,63 Kč/EUR a k dolaru klesla o 18 haléřů na 19,78 Kč/USD.

"Se startem nového týdne se na trzích začalo obchodovat ve značně negativním duchu. Hlavním důvodem je víkendová dohoda o pomoci Kypru," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr ale v rámci dohody musí vybrat jednorázovou daň z bankovních vkladů.

"Co se týče vlivu na trhy, o Kypr samotný v podstatě nejde. Negativně je vnímáno vyšší riziko, že by mezinárodní věřitelé prosazovali nestandardní řešení také v případě jiných zemí. První na ráně je přitom Španělsko, které se pomoci zatím vyhýbá, ale zůstává zranitelné. Dalším zdrojem obav je potom reakce vkladatelů. Pokud po pondělním svátku začnou peníze rychle z kyperských bank vybírat (ačkoli zdanění už neuniknou), strach z nestandardních řešení ve větších zemích eurozóny jen poroste," míní Vlk.

Negativní reakce je vidět také mj. na akciových trzích a kurzu eura, které se vůči dolaru propadlo na 1,2882 USD/EUR, tedy nejníže od 10. prosince. Později část ztrát smazalo a kolem 11:00 se prodávalo těsně kolem 1,296 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK