Obchodní deficit eurozóny v lednu meziročně klesl

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Obchodní deficit eurozóny v lednu prudce klesl na 3,9 miliardy eur (100 miliard Kč) z 9,1 miliardy eur před rokem. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Export stoupl o pět procent, zatímco import se zvýšil pouze o procento.

 

Eurostat dnes rovněž opravil prosincový obchodní přebytek eurozóny na 10,8 miliardy eur z původně ohlášených 11,7 miliardy eur. V celém loňském roce vykázala eurozóna obchodní přebytek 81,1 miliardy eur. Export se loni zvýšil o sedm procent a import o dvě procenta.

Ekonomika eurozóny se nyní potýká s nízkými výdaji evropských spotřebitelů. Jejím hlavním motorem tak zůstává export díky poptávce čínských a amerických domácností po evropských automobilech, potravinách a dalším zboží, napsala agentura Reuters.

Řada evropských domácností nyní omezuje výdaje, protože vládní úsporná opatření mají negativní dopad na hospodářský vývoj a zvyšují nezaměstnanost. V lednu se míra nezaměstnanosti v eurozóně vyšplhala na rekordních 11,9 procenta. Bez práce tak bylo téměř 19 milionů lidí. Evropská komise předpokládá, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 0,3 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK