Airbus získal v Indonésii rekordní zakázku na 234 letadel

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 18. března (ČTK) - Evropská strojírenská firma Airbus získala od indonéské letecké společnosti Lion Air rekordní zakázku na 234 letadel v hodnotě 18,4 miliardy eur (přes 470 miliard Kč). Oznámila to dnes firma společně s francouzskou vládou.

Podle úřadu francouzského prezidenta Françoise Hollandea jde o největší zakázku Airbusu z hlediska počtu letadel i celkové částky, napsala agentura Reuters.

Nízkonákladové aerolinie Lion Air rychle zvyšují počet svých letadel, aby uspokojily stoupající poptávku po letecké přepravě v Indonésii. Firma si již předloni objednala 201 letounů od americké společnosti Boeing v hodnotě 22 miliard dolarů (zhruba 435 miliard Kč).

Airbus a Boeing dlouhodobě soupeří o vedoucí pozici na světovém trhu s letadly. Airbus v loňském roce zaznamenal prudký pokles zakázek. Dodávky zákazníkům byly sice rekordní, přesto firmu vystřídal na pozici největšího světového výrobce letadel konkurent Boeing.

Airbus loni získal objednávky na 914 letounů, což představuje meziroční pokles o 43 procent. Dodávky nicméně stouply na 588 letadel z 534 v předchozím roce. V letošním roce počítá firma s růstem zakázek i dodávek.

Boeing loni získal 1339 objednávek. Americká firma dodala odběratelům 601 strojů, nejvíce od roku 1999. Společnost se však nyní potýká s problémy u nových letadel Boeing 787 Dreamliner.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK