Pražská burza po dohodě o pomoci Kypru klesá jen mírně

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne na rozdíl od hlavních trhů, kde po víkendové dohodě o pomoci Kypru zavládl pesimismus, klesá jen mírně. Hlavní index PX krátce po 11:00 ztrácel 0,57 procenta na 989,24 bodu, nejvíce oslabily akcie Erste Group Bank. Většímu poklesu PX bránily především akcie elektrárenské společnosti ČEZ a největší nárůst zaznamenaly cenné papíry mediální skupiny CME. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

Pražská burza otevírá nový týden jen mírným poklesem navzdory prudkému propadu na západoevropských burzách. "Západoevropské burzy propadají až o dvě procenta poté, co eurozóna podmínila finanční pomoc Kypru zdaněním vkladů v tamních bankách," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr ale v rámci dohody musí vybrat jednorázovou daň z bankovních vkladů.

Z českých firem mají sídlo na Kypru například řídící firmy skupiny Penta držící 67procentní podíl akcií společnosti Fortuna. Mluvčí Penty Martin Danko ČTK řekl, že zdanění bankovních vkladů a zvýšení firemní daně na Kypru zásadně Skupinu Penta Investments nezasáhne a nezmění nic na její struktuře. Akcie Fortuny klesly o 0,61 procenta na 97 korun.

Akcie v Praze zaznamenaly velký propad již v pátek, kdy propadly nejvíce od července minulého roku, poznamenal Mokoš.

Zatím se na poklesu PX nejvíce podepisují akcie Erste Bank, které klesají již popáté během posledních šesti dní. Po 11:00 Erste ztrácelo 3,07 procenta na 591,30 korun. Mírněji dopadá situace na Kypru na akcie Komerční banky, které klesly o 0,33 procenta na 3937 korun.

Nejvíce posilují akcie CME, a to o 2,53 procenta na 97,40 koruny.

Daří se mj. akciím ČEZ, které si připsaly 0,61 procenta na 579,50 koruny, a odrážejí se tak od několikaletých minim. "Cena elektřiny však pokračuje v poklesu, když kontrakt s dodávkou v příštím roce oslabuje na německé burze o 0,4 procenta na 40,45 EUR/MWh," upozornil Mokoš.

Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence ČEZ. Kontrola podle prokurátora prokázala "masivní porušování" pravidel firmou. ČEZ uvedl, že v Bulharsku dodržuje veškeré tamní i unijní zákony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK