Kyperský prezident jedná s poslanci, parlament hlídá policie

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 18. března (ČTK) - Kyperský prezident Nikos Anastasiadis jedná se zákonodárci o plánovaném zdanění vkladů v rámci finanční pomoci od eurozóny. Parlament hlídá policie, proti zdanění vkladů demonstruje několik desítek lidí. Informovaly o tom dnes agentury AP a DPA.

Mimořádná schůze parlamentu k hlasování o zdanění vkladů měla začít dnes v 15:00. Podle zdroje agentury Reuters z eurozóny však parlament hlasování přesunul na úterý, aby měl více času k jednání. Prezident již v neděli uvedl, že hodlá omezit dopady zdanění na malé střadatele.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr však má podle dohody vybrat jednorázovou daň 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100.000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších.

Člen vedení Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen dnes nicméně upozornil, že struktura sazeb u zdanění vkladů závisí na kyperské vládě. Podle zdroje agentury Reuters blízkého jednáním kyperské vlády se diskutuje o možnosti snížit sazbu u vkladů pod 100.000 eur na tři procenta, zatímco u vyšších vkladů by sazba činila 12,5 procenta.

Vládní zdroj později uvedl, že vláda zvažuje stanovení limitu, do kterého by vklady byly od daně zcela osvobozeny. "Jsou tu snahy omezit dopady na menší střadatele pomocí nulové daňové sazby," řekl zdroj.

Dohoda o jednorázovém zdanění vkladů vyvolala velké rozhořčení u obyvatel Kypru i některých politických stran. Ve sněmovně čítající 56 poslanců nemá žádná strana jasnou většinu a tři strany již ohlásily, že zdanění vkladů nepodpoří. Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK