Kyperský parlament bude hlasovat o zdanění vkladů až v úterý

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Schůze kyperského parlamentu k hlasování o zdanění bankovních vkladů v rámci finanční pomoci od eurozóny byla posunuta na úterý 17:00 SEČ. Oznámil to dnes podle agentury Reuters mluvčí parlamentu.

 

Schůze se měla původně konat již v neděli, byla však odložena na dnešek. Její další odklad má parlamentu zajistit více času k jednání o konečné podobě daně. Podle státní televize zřejmě v úterý zůstanou uzavřeny banky, aby se zabránilo hromadným výběrům vkladů. Dnes je na Kypru státní svátek.

O zdanění vkladů nyní se zákonodárci jedná prezident Nikos Anastasiadis. Parlament podle agentury DPA hlídá policie, proti zdanění vkladů demonstruje několik desítek lidí. Prezident již v neděli uvedl, že hodlá omezit dopady zdanění na malé střadatele.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr však má podle dohody vybrat jednorázovou daň 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100.000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších.

Člen vedení Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen dnes nicméně upozornil, že struktura sazeb u zdanění vkladů závisí na kyperské vládě. Podle zdroje agentury Reuters blízkého jednáním kyperské vlády se diskutuje o možnosti snížit sazbu u vkladů pod 100.000 eur na tři procenta, zatímco u vyšších vkladů by sazba činila 12,5 procenta.

Vládní zdroj později uvedl, že vláda zvažuje stanovení limitu, do kterého by vklady byly od daně zcela osvobozeny. "Jsou tu snahy omezit dopady na menší střadatele pomocí nulové daňové sazby," řekl zdroj. Podle dalšího zdroje by limit mohl činit 20.000 eur (zhruba půl milionu Kč).

Dohoda o jednorázovém zdanění vkladů vyvolala velké rozhořčení u obyvatel Kypru i některých politických stran. Ve sněmovně čítající 56 poslanců nemá žádná strana jasnou většinu a tři strany již ohlásily, že zdanění vkladů nepodpoří. Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

Obyvatelé Kypru začali po oznámení dohody hromadně vybírat peníze z bankomatů. Banky, ve kterých mají uložené peníze například i čeští podnikatelé a firmy, již ale učinily kroky k tomu, aby byly na účtech zmraženy částky odpovídající výši daně.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK