Kyperské banky zůstanou v úterý a ve středu uzavřeny

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 18. března (ČTK) - Kyperské banky zůstanou uzavřeny ještě v úterý a ve středu. Sdělila to dnes mluvčí kyperské centrální banky Aliki Stylianuová. Bankovní prázdniny na Kypru mají zabránit hromadnému vybírání peněz z bank v souvislosti s plánem zdanění vkladů, o němž má v úterý jednat parlament. Zdanění vkladů je podmínkou dohody o finanční pomoci, na které se v noci na sobotu dohodli ministři financí zemí eurozóny.

Podle dohody uvolní eurozóna Kypru a jeho těžce ztrátovým bankám pomoc až deset miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr však musí dalších 5,8 miliardy eur získat jednorázovou daní 9,9 procenta z vkladů nad 100.000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších.

Plán zdanění vkladů vyvolal na Kypru mezi veřejností velké pobouření a parlament odložil schůzi, na němž má dohodu schválit, ze dneška na úterý večer. Vláda spolu s prezidentem a zákonodárci nyní pracuje na změně plánu tak, aby se zmírnily dopady zdanění na drobné střadatele. Dnes jsou banky na Kypru zavřeny kvůli státnímu svátku.

Obyvatelé Kypru začali po oznámení dohody hromadně vybírat peníze z bankomatů. Banky, ve kterých mají uložené peníze například i čeští podnikatelé a firmy, již ale učinily kroky k tomu, aby byly na účtech zablokovány částky odpovídající výši daně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK