MZe zveřejní návrhy uchazečů ze zrušeného tendru na šéfa Lesů ČR

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Ministerstvo zemědělství dodatečně zveřejní koncepční návrhy účastníků minulý týden zrušeného tendru na šéfa státního podniku Lesy ČR (LČR), budou-li souhlasit, informoval dnes ČTK mluvčí MZe Jan Žáček. Na ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) se po ukončení více než čtvrt roku trvajícího výběrového řízení snesla vlna kritiky. Bendl chce nyní generálního ředitele státního podniku vybrat s pomocí personální agentury.

Bez generálního ředitele je podnik od loňského listopadu, kdy na tento post rezignoval Svatopluk Sýkora. Od prosince řídí firmu na základě ministrova pověření finanční ředitel Michal Gaube.

"Ministerstvo zemědělství požádá uchazeče, kteří se přihlásili do výběrového řízení, aby udělili souhlas se zveřejněním svých představ o koncepčním zaměř ení podniku," uvedl Žáček. V případě udělení souhlasu budou koncepce zveřejněny na webu ministerstva. Právě neprůhlednost výběrového řízení byla jedním z hlavních bodů kritiky vůči MZe.

Bendl zároveň nařídil svému lesnickému náměstkovi Radku Braumovi zpracování všech využitelných námětů obsažených v jednotlivých koncepcích. "Zakladatel následně uloží jejich implementaci vedení státního podniku a dozorčí radě pravidelný monitoring dosaženého pokroku v této oblasti," uvedl mluvčí.

O místo šéfa firmy, které patří polovina lesů v zemi, se ucházelo 25 lidí. Výběr byl postupně zúžen na tři kandidáty. Bendl od konce ledna postupně několikrát posunul termín vyhlášení vítěze, nakonec minulý týden výběrové řízení zrušil. Ministr zrušení tendru zdůvodnil tím, že se do něj nepřihlásil žádný kandidát, který by byl podle něj a premiéra Petra Nečase vhodný. Podle zástupců lesnického oboru však byl ve výběru dostatek odborníků a bylo mezi kým vybírat. Ve výběrové komisi prý navíc nebyli lidé schopní kandidáty odborně zhodnotit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK