Areva podala rozklad proti rozhodnutí ÚOHS k tendru na Temelín

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Francouzská společnost Areva podala rozklad proti prvostupňovému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v únoru potvrdil její vyloučení z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Firma usiluje o návrat do výběrového řízení, její stížností proti vyloučení se nyní bude zabývat předseda ÚOHS Petr Rafaj. ČTK o tom dnes informovala mediální zástupkyně Arevy Klára Ježková.

"Areva je přesvědčena, že v průběhu přezkumného procesu ÚOHS nedodržel řadu požadavků vyplývajících z českého a evropského práva pro řádný přezkum veřejných zadávacích řízení, díky čemuž je jeho rozhodnutí založeno na nedostatečně zjištěném skutkovém stavu a nesprávné právní analýze," uvedla společnost v prohlášení zaslaném ČTK.

ÚOHS potvrdil rozhodnutí společnosti ČEZ o vyloučení Arevy z tendru na Temelín 25. února. Ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Thomas Epron následně ČTK řekl, že antimonopolní úřad rozhodl překvapivě rychle. Epron také uvedl, že ÚOHS nevzal v potaz 95 procent důkazních materiálů, které mu Areva předložila.

"Areva stále pevně věří, že její komplexní a detailní nabídka, která byla předána společnosti ČEZ v červenci 2012, je v souladu se zákonnými požadavky plynoucími z české legislativy, jakož i zadávacími kritérii," uvedla dnes společnost. Zdůraznila, že je odhodlána nadále chránit své zájmy v dané záležitosti.

Epron už dříve uvedl, že pokud by Rafaj rozklad Arevy zamítl, je francouzská společnost připravena obrátit se na soudy. Za svá práva hodlá bojovat do poslední dostupné instance.

ČEZ rozhodl o vyřazení Arevy z tendru loni v říjnu s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti ale ČEZ nezveřejnil.

Ve výběrovém řízení na dostavbu Temelína nyní zůstávají česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Definitivní rozhodnutí o vítězi tendru by mělo padnout v září. Podle předběžného opatření ÚOHS ale ČEZ nemůže podepsat s vítězem smlouvu, dokud úřad s definitivní platností nerozhodne o stížnosti Arevy.

Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon elektrárny, který nyní činí 2000 megawattů. Stavba by měla být dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK