Západoevropské akcie po propadu kvůli Kypru většinu ztrát smazaly

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Západoevropské akciové trhy dnes nakonec smazaly valnou většinu ztrát, které utrpěly na počátku dne v reakci na plán podmínit pomoc Kypru zdaněním vkladů u tamních bank. V těžkých ztrátách zůstaly akcie jihoevropských bank, protože investoři se bojí masových výběrů vkladů.

Hlavní "panevropský" index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 0,2 procenta na 1200,79 bodu po ranním propadu až o 1,2 procenta na 1188,31 bodu. Užší index Euro STOXX 50 oslabil o 0,7 procenta.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr ale v rámci dohody musí vybrat jednorázovou daň z bankovních vkladů v sumě 5,8 miliardy eur. Investoři se obávají, že takový krok vytvoří precedent pro další evropské země a lidé na to budou reagovat masovým vybíráním vkladů z bank v zemích ohrožených vysokými dluhy, jako je Španělsko a Itálie.

Prudce tak klesly akcie bank v jižní Evropě. Španělská Banco de Sabadell ztratila 4,2 procenta a akcie portugalské Banco Espirito Santo klesly o pět procent.

"Hlavním zdrojem obav není velmi malá ekonomika Kypru, ale politická rizika v eurozóně, způsob, jakým politici řeší dluhovou krizi. Co kdyby se Španělsko nebo Itálie rozhodly udělat totéž a zdanit bankovní vklady?" řekl agentuře Reuters Arnaud Scarpaci z fondu Montaigne Capital.

K pozdějšímu zmírnění ztrát přispělo přesvědčení, že případ Kypru je unikátní, a také to, že kyperští politici pracují na zmírnění dopadů zdanění na drobné střadatele. Poté, co hlavní index minulý týden stoupl na maximum za 4,5 roku, využila řada investorů ranního poklesu k levným nákupům a kupovaly se hlavně akcie velkých nadnárodních společností. Světová pivovarská jednička AB InBev tak získala 1,7 procenta a francouzská kosmetická společnost L´Oréal posílila o 1,2 procenta.

Investoři nyní čekají, zda dohodu o pomoci schválí kyperský parlament, který svou schůzi odložil na úterý. Dohoda o zdanění vkladů vyvolala velké rozhořčení u obyvatel Kypru i některých politických stran. Ve sněmovně čítající 56 poslanců nemá žádná strana jasnou většinu a tři strany již ohlásily, že zdanění vkladů nepodpoří. Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK