Fitch zhoršila úvěrové ratingy italských bank UniCredit a Intesa

18.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 18. března (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes zhoršila úvěrové známky největších italských bank UniCredit a Intesa Sanpaolo. Navázala tím na své nedávné snížení státního ratingu Itálie. UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy včetně České republiky.

Hlavní ratingy obou bank Fitch snížila o jeden stupeň na BBB+, tedy stejným způsobem, jakým před deseti dny upravila známku Itálie kvůli nerozhodnému výsledku nedávných voleb a pokračující ekonomické recesí. Nové ratingy mají opět negativní výhled, což znamená, že agentura pokládá za pravděpodobné jejich další snížení.

Fitch dnes uvedla, že recese v Itálii bude zřejmě hlubší, než se dosud předpokládalo. To dostane italské banky pod zesílený tlak, protože kvalita jejich aktiv i jejich výsledky se budou zhoršovat. Obě velké banky utrpěly ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku kvůli odpisům problematických úvěrů značné ztráty.

Italská ekonomika zažívá jednu z nejhlubších recesí v Evropě. Itálie je v recesi od poloviny roku 2011, loni její HDP klesl o 2,4 procenta a obnovení růstu se čeká nejdříve ve druhém pololetí letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK