Koruna lehce oslabila po horších datech z české ekonomiky

05.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Česká měna po ranních horších datech z tuzemské ekonomiky lehce umazala část pátečních zisků. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna po 11:00 proti pátečnímu závěru k euru slabší o čtyři haléře na 25,90 Kč/EUR a k dolaru o dva haléře na 19,49 Kč/USD.

Maloobchodní tržby v Česku po dvouměsíčním růstu klesly. Podle Českého statistického úřadu v červnu bez sezonního očištění se meziročně snížily o 2,7 procenta po květnovém zvýšení o 1,2 procenta.

Podle analytika Patria Finance se meziroční pokles tržeb očekával jen 1,3 procenta. Údaje o maloobchodních prodejích vyšly také v Maďarsku, pokles o 0,4 procenta ale podle něj s forintem nijak znatelně nehýbe, dodal.

Euro vůči dolaru dále posílilo těsně pod 1,3289 USD/EUR. "Spekulace o tom, kdy a jak intenzivně začne americká centrální banky (Fed) snižovat nákupy aktiv v rámci QE, zůstanou pro trhy velmi důležitým tématem, dnešek ale neslibuje nová data, která by je měla nějak posunout," uvedl Vlk. Zajímavý podle něj může být v podvečer komentář šéfa Federální rezervní banky (Fed) v Dallasu, který se dříve vyjadřoval proti takzvanému kvantitativního uvolňování (QE).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK