Euro po příznivých údajích z průmyslu Británie a Německa roste

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. srpna (ČTK) - Jednotná evropská měna euro dnes posiluje vůči dolaru. K růstu jí pomohly zejména zprávy o vývoji průmyslové výroby ve Velké Británii a průmyslových zakázek v Německu, které doplnily pozitivní statistická data z poslední doby.

Kolem 17:20 euro vůči dolaru přidávalo 0,4 procenta na 1,3313 USD. K japonskému jenu však o 0,2 procenta odepisovalo a nacházelo se v blízkosti 130,03 JPY. Dolar vůči jenu odepisovat 0,6 procenta na 97,68 JPY.

Zakázky německých průmyslových podniků v červnu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostly o 3,8 procenta, což bylo nejvíce od loňského října. Německo je největší ekonomikou eurozóny. Příznivá byla také zpráva o růstu průmyslové výroby v Británii, která je největším obchodním partnerem eurozóny.

Dolar zůstává pod tlakem slabé páteční zprávy o vývoji nezaměstnanosti, která vyvolala obavy, že americká centrální banka (Fed) zatím nezačne omezovat program nákupu dluhopisů. Dolar ale krátce smazal ztráty k jenu a euru po oznámení, že deficit zahraničního obchodu USA byl v červnu nejnižší za tři a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK