Britská centrální banka zvýší sazby, až klesne nezaměstnanost

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. srpna (ČTK) - Britská centrální banka (BoE) hodlá ponechat úrokové sazby rekordně nízko přinejmenším tak dlouho, dokud míra nezaměstnanosti neklesne na sedm procent. Banka, kterou necelý měsíc vede nový guvernér Kanaďan Mark Carney, to uvedla v dnešním sdělení. Míra nezaměstnanosti nyní dosahuje 7,8 procent a podle agentury Reuters je nepravděpodobné, že by na úroveň, kterou zmínila centrální banka, klesla v nejbližších třech letech.

Měnová rada na začátku měsíce ponechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Bank of England ale tehdy nesdělila, jak dlouho má v úmyslu držet sazby takto nízko.

Carney na své první tiskové konferenci v roli guvernéra britské centrální banky dnes novinářům řekl, že pokles míry nezaměstnanosti na sedm procent ale nebude automaticky znamenat, že BoE úrokové sazby zvýší. Má jít podle něj o jakousi "zastávku" k tomu, aby banka svou politiku opět přehodnotila.

"Naší hlavní zodpovědností je dostat inflaci zpět na dvouprocentní cíl, s ohledem na produkci a zaměstnanost," prohlásil. V Británii se teď podle něj odehrává "obnovené oživování" a existují náznaky, že se toto oživování rozšiřuje. "Odkaz finanční krize (ale) znamená, že toto oživování zůstává podle historických standardů slabé," uvedl.

Britská libra bezprostředně po dnešním sdělení centrální banky klesla, pak ale ztráty smazala. Podle expertů nebyla inflační zpráva banky a Carneyho vyjádření z hlediska měnové politiky tak umírněné, jak se někteří investoři na trhu domnívali. Krátce po poledni se libra k dolaru prodávala za zhruba 1,5422 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK