ČR pošle EU žádost o povodňovou pomoc nejpozději v pátek

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Česká republika požádá o pomoc z Fondu solidarity EU na odstraňování následků letošních povodní nejpozději tento pátek. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek. Resort nyní žádost dokončuje. "Termín na podání žádosti je 11. srpna, což připadá na neděli. Žádost České republiky tak bude odeslána nejpozději tento pátek 9. srpna," uvedl Šrámek. Ministerstvo neuvedlo, jak velkou výši povodňových škod v žádosti uvede.

Fond solidarity Evropské unie, který vznikl v roce 2002 po tehdejších ničivých záplavách, funguje mimo běžný rozpočet EU. Na výplatu náhrady škod se musí složit ostatní členské země poté, co žádost schválí Evropská komise, europarlament a Rada EU.

Hlavním kritériem pro poskytnutí pomoci je, že celkové přímé škody musí přesáhnout tři miliardy eur (77,4 miliardy korun) nebo 0,6 procenta hrubého národního důchodu. V případě ČR to pro letošek znamená 872 milionů eur (22,5 miliardy korun). V takovém případě fond poskytuje jako příspěvek šest procent uznatelných škod. Pomoc lze získat také v případě, že živelní pohroma způsobí velké regionální škody.

Poslední možností je takzvané kritérium sousedící země. O pomoc tak může požádat i stát, který sousedí se zemí postiženou závažnou katastrofou, jejíž škody přesáhly limit pro hlavní kritérium. Výše škod v ČR by v tomto případě nebyla rozhodující, zásadní je, aby bylo prokázáno, že škody způsobila stejná katastrofa jako v Německu nebo Rakousku. V případě regionálního kritéria a kritéria sousedící země poskytuje Fond solidarity až 2,5 procenta uznatelných škod.

Rozsáhlé záplavy na začátku června způsobily v ČR značné škody. Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) před časem mluvil o tom, že celkové škody dosáhnou desítek miliard korun. Zatím poslední oficiální údaj je z poloviny července, kdy ministerstvo pro místní rozvoj evidovalo povodňové škody za 11,5 miliardy korun z šesti krajů. Mezi nimi však chybí Praha. Při započítání i hlavního města by hlášené škody k tehdejšímu datu přesáhly 15 miliard korun. Tato částka však nebyla konečná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK